Не секрет, що був в мене якось ДН (як і в усіх людей). І подарували мені добрі люди формочку для випікання мафінів. Формочка не проста, а силіконова. Я ж і взялась наступного дня її випробувати. Було все так...
Взяла значить я:
- 3 шт. - кімнатної температури чистих яєць
- 150 гр. - пшеничної просіяної муки
- 250 мл. - домашньої сметани
- 1/2 ч.л. - розпушувача для тіста
- 2 ст. л. - соняшникової олії без запаху
- вершкове масло
- 1 стакан цукру
Спочатку збила яйця з цукром. Потім додала сметанки і знову все розмішала. Влила олію і поступово вводила муку з розпушувачем. Все ретельно перемішала до густої однорідної маси.
Формочки змастила вершковим маслом. Духовку розігріла до 180 град. і поставила мафінчики випікатись на 30 хв. Через прозорі дверцята духовки я милувалась ростом майбутньої смакоти, а по квартирі розносились солодкі запахи свіжої випічки. Аж раптом, щось як бахне. Чесно, думала, що щось вибухнуло і так іще 11 разів. Миттю підбігла до духовки, очікуючи найгіршого, я була готова вже перекривати газ та евакуйовувати мешканців, як раптом помітила. Мої пухлобокі мафіни-колобочки повистрибували з відведених для них місць і зменшились у висоту. Та я не втрачала надії. Витягнула формочку та "висипала" з неї вибухові мафіни. Зовні здавалось,що вони доволі симпатичні і, навіть, апетитні. Та взявши один із них в руки я зрозуміла, що на дні вони "впуклі", тобто геть не пишні, а таке...
Формочки змастила вершковим маслом. Духовку розігріла до 180 град. і поставила мафінчики випікатись на 30 хв. Через прозорі дверцята духовки я милувалась ростом майбутньої смакоти, а по квартирі розносились солодкі запахи свіжої випічки. Аж раптом, щось як бахне. Чесно, думала, що щось вибухнуло і так іще 11 разів. Миттю підбігла до духовки, очікуючи найгіршого, я була готова вже перекривати газ та евакуйовувати мешканців, як раптом помітила. Мої пухлобокі мафіни-колобочки повистрибували з відведених для них місць і зменшились у висоту. Та я не втрачала надії. Витягнула формочку та "висипала" з неї вибухові мафіни. Зовні здавалось,що вони доволі симпатичні і, навіть, апетитні. Та взявши один із них в руки я зрозуміла, що на дні вони "впуклі", тобто геть не пишні, а таке...
Ми з чоловіком припустили, що силікон не встигав розширюватись з достатньою швидкісттю, саме тому тісто зайнявши ввесь можливий простір просто вистрибнуло як кришка жестяної банки з підпаленим карбітом.
Розчарована я вирішила, що мабуть не доля мені зготувати такі омріяні та запашні смаколики.
Та минав час, психологічна травма самозаліковувалась. І одного дня я вирішила, що час знову спробувати. Цього разу я прошерстили сотні рецептів в пошуку саме того - для силіконової форми. О чудо,я його таки знайшла.
Отож, бігом на кухню. Будемо готувати мафіни в силіконових формах без розриву серця.
Нам знадобляться:
- 2 шт. - чистих яєць кімнатної температури
- 150 гр. - цукру
- 2 стакани муки
- 1/2 ч.л. - сода
- 1/2 ч.л. - розпушувач
- 100 мл. - соняшникова олія (можна і рисову спробувати)
- 1 стакан - кефір
- вершкове масло для змащення форми
Змащуємо формочки вершковим масло та притрушуємо мукою, або вкладаємо в формочку спеціальні корзинки з пергаменту для випічки.
До речі, якщо є не рідке варення, джем чи просто ягоди, то можна зробити мафіни з начинкою. Для цього виливаємо тісто на висоту 1/3 висоти форми, по центру ложкою викладаємо начинку і зверху заливаємо рештою тіста.
![]() |
Варіант зі шматочками айви |
![]() |
Мафіни з яблучно-мандариновою начинкою |
Марта Коваленко
Немає коментарів:
Дописати коментар